Aula Informatica Esplai

De Badopi
Saltar a: navegación, buscar

Contenido

Introducció

El document

Aquesta pàgina intenta primer de tot plantejar els requisits que té l'aula i a partir d'aquests trobar aquelles plataformes, eines i configuracions que més els satisfagi. El nivell de detall de la documentació dependrà molt del que vagi trobant i del que altres persones hi aportin, però no plantejo repetir documentació que es pot trobar a la web si no tenir recollit en un sol lloc, recolzat per un cas concret, tota aquesta documentació (per tant, aquest document es valdrà moltíssim d'enllaçoos a altres artícles i webs de documentació).

L'aula

L'aula que vull (he) de muntar és per un esplai, en concret el Club Bellvitge, i és l'aula que, en principi, estarà destinada a nens i nenes de 5 a 11 anys i, potser (si acabés donant millors resultats que la sala d'Omnia de la que també disposem a l'entitat) també a disminuïts psíquics adults. L'ús que en faran serà bàsicament per a dur a terme activitats dirigides.


Requisits

 1. Proporcionar un entorn còmode, usable, potent, flexible i àgil donat el Hardware del que disposem.
 2. Que aquest entorn es pugui configurar i adaptar de diferents maneres segons el tipus d'usuari, i que s'hi pugui restringir algunes funcions (de cara a la facilitat d'ús i a la seguretat).
 3. Que els diferents usuaris es puguin agrupar i aplicar'l-hi polítiques de seguretat, adaptació de l'entorn i restriccions pròpies del grup.
 4. Que els usuaris es manegin de manera centralitzada per tal de possibilitar l'accés a un compte des de qualsevol de les màquines. Cada compte tindrà un espai de disc també centralitzat (que no es perdrà d'una màquina a l'altra).
 5. Oferir un accés a Internet segur a nivell de tallafoc, antivirus (si fos necessari) i possibilitat de control i bloqueig de contingut.
 6. Que l'accés a Internet sigui el més òptim possible.
 7. Poder utilitzar les impresores des de qualsevol ordinador i oferir la possibilitat d'establir quotes i polítiques d'ús.
 8. Poder utilitzar els programes que es necessitaran per dur a terme les activitats (i el temps lliure). Aquestes es poden enmarcar de la següent manera:
  1. Ofimàtica: Un paquet complet i que els hi suposi una introducció a les diferents opcions que es trobaran en el futur. Preferiblement compatible amb M$ Office.
  2. Navegació per Internet: Un navegador que permeti explorar la web de manera còmode i segura i que sigui capaç de visualitzar el màxim de webs (sense importar la tecnologia amb que estan fetes ni l'ineptitud del programador/dissenyador).
  3. Missatgeria instantània: Un programa que sigui compatible amb la xarxa de M$ i sigui còmode per un entorn multiusuari per una mateixa sessió.
  4. Programes encarats a l'educació i l'aprenentatge de l'ús de la informàtica: diferents opcions per a practicar l'ús del teclat, del ratolí, familiaritzar-se amb l'entorn de finestres...
  5. Jocs: Afegir a l'anterior una bona col·lecció de jocs encarats a nens i nenes. Jocs senzills, de cartes i demés, ja que per a jocs més potents tenim l'altre sala.
  6. Possibilitat d'executar programes i jocs concrets de l'entorn Windows amb els que ja s'hi ha començat a treballar.
 9. Que l'administració de les diferents màquines i de la xarxa sigui el més fàcil i còmode possible.
 10. Que les diferents opcions de donar i treure l'opció a l'ús d'algun recurs en xarxa (impresores, accés a internet) es pugui fer des d'una interfície fàcil i comprensible.
 11. (opcional) Arranc dual per donar l'opció de Windows


La Xarxa i el Hardware del que disposem

L'aula disposa de 7 ordinadors per l'ús dels usuaris amb un hardware exacte o molt semblant, i un ordinador per l'ús del monitor o dinamitzador. Tots ells interconnectats per una xarxa Ethernet a través d'un switch 10/100, i amb accés a internet per un router (connectat a l'switch). A més a més es disposa d'una impresora de xorro de tinta a color (i potser també una Laser).

Els ordinadors dels usuaris són:

 • Processador: Pentium II MMX a 350 MHz
 • Ram: 64 MB
 • Disc dur: 4 GB
 • Targeta gràfica: SiS 6326
 • Targeta de so: compatible amb SB PCI64
 • Targeta de xarxa: Sambsung SC1200-TX
 • Unitat lògica: Lectora de CD-Rom

L'ordinador del monitor o dinamitzador (que serà el servidor) és:

 • Processador: Pentium 4 a 3 GHz
 • Ram: 256 MB
 • Disc dur: 1 GB
 • Targeta gràfica: GeForce2 MX
 • Targeta de so: Integrada xip SiS (placa base Asus)
 • Targeta de xarxa: Integrada SiS900
 • Unitats lògiques: CD-Rom i CD-RW

Per poder fer de firewall, proxy, etc.. li posaria una segona targeta de xarxa.


Solucions

Distribució

Per aconseguir el requisit n. 1 he pensat en la Debian Sarge 3.1 actualitzada per la gran estabilitat que aporta (això es tradueix en tranquilitat per qui ha de gestionar la sala) i la flexibilitat dels més de 15.000 paquets, perquè amb el gestor de paquets APT facilita molt el manteniment i perquè és la distribució que utilitzo i que connec (i es troba molta documentació). Una opció més arriscada seria usar Debian SID per tal d'aprofitar les últimes millores en accessibilitat i les últimes versions de programes com l'OpenOffice, però en principi faré la versió estable si no és que em veig molt limitat per la falta d'actualització.

Pel que fa al manteniment (requisit número 9) havia pensat utilitzar SystemImager per poder realitzar les feines d'actualització, instal·lació de nous programes i canvis en la configuració de manera centralitzada i que aquests es propaguéssin.

Què n'opineu?


Entorn gràfic

Encara que afecta a molts requsits, els que més m'importen per aquest apartat són l'1 (usabilitat i agilitat) i el 2 (possibilitat d'adaptació). Les opcions que tinc en ment són: KDE i Xfce KDE te els avantatges de la gran potència (té moltíssims programes), un entorn bastant semblant al de Windows i, sobretot, el projecte Kiosk per a poder capar. El gran desavantatge és que requereix més màquina. Xfce el principal avantatge que té respecte KDE és que està dins del grup de gestors lleugers (i tenint en compte les màquines que disposem...) i respecte a la resta, que em sona que és dels més complets i que té més possibilitats d'adaptació de manera senzilla. Com que el meu coneixement d'aquests entorns (Xfce, Enlightenment, Fluxbox, icewm és nul, espero suggerències.

Descartar KDE, que és el que en principi preferiria, ho deixo bàsicament a les proves de rendiment que fagi amb les màquines.

XFCE 4.2

Com que no és viable utilitzar KDE o GNOME perquè van massa lents, he optat per XFCE 4.2 perquè és prou lleuger, està molt traduit a català i castellà i té varies eines gràfiques per personalitzar l'entorn, que m'interessa perquè els propis nens puguin deixar l'escriptori al seu gust. La versió 4.2 no és la que ve amb Sarge, però té alguns afegits interessants que m'interessen, així que tiraré de backports.

Recursos


Gestió d'usuaris

Pels requisits 2, 3 i 4 (i en general a tot arreu on s'aplicaran polítiques segons els usuaris) crec que el sistema d'usuaris i grups de Linux m'ofereix el que necessito. Però per a poder tenir tot això d'una manera centralitzada (per facilitar el manteniment) i oferir la possibilitat d'accedir als comptes des de qualsevol màquina mantenint tota la configuració i els arxius personals crec que la millor solució és utilitzar OpenLDAP i servir els homes dels usuaris amb NFS + autofs. A Bulma hi ha un molt bon tutorial de com muntar OpenLDAP per autentificar usuaris i al Wiki de la UIB i ha un minitutorial de com utilitzar NFS + autoFS + NIS amb els mateixos objectius que jo.


Seguretat i optimització en l'ús d'Internet

Per assolir els requisits 5 i 6 pensava posar el servidor (l'ordinador del monitor/dinamitzador) entre la connexió a internet i l'switch, fent de firewall, NAT, servidor DNS i cache web.

Firewall i NAT: La necessitat està clara i la potència de Linux amb les IPTables; demostrada. En principi no pensava utilitzar cap eina especial per la gestió del firewall (un script per definir les regles i que es carreguin a l'arrencar i ja està), ni cap element més de seguretat.

Servidor DNS: En principi utilitzaré DJBDNS perquè és més segur i perquè no tinc grans necessitats; fer cache de dns per accelerar la navegació web i afegiré una zona per facilitar la gestió de la xarxa interna.

Proxy web: Per optimitzar l'accés a Internet (pensar que quan s'està realitzant una activitat programada la majoria de cops els 7 ordinadors estan accedint a les mateixes webs) i per possibilitat el filtratge per continguts. Si no és que hi ha una solució millor, pensava utilitzar Squid (veure artícle a Bulma).

Impresores en xarxa

Per poder imprimir des de qualsevol ordinador i a més, tenir l'opció de quotes (requisit número 7): CUPS

Front-end fàcil per limitar l'ús de la impresora i d'internet

De moment, el requisit número 10 el penso per limitar, en un moment donat (per tant, no amb polítques pre-establertes) l'ús de la impresora i d'internet, i que això es pugui fer de manera molt fàcil (no sempre hi haurà a l'aula un administrador). Per restringir l'ús de la impresora jo crec que el front-end tant gràfic integrat al KDE com via Web del CUPS és suficient (l'opció de no permetre encuar més treballs, o d'apagar la impresora). Per restringir l'ús d'internet (també en un moment donat), potser un script d'iptables que tanqui els ports (i un altre que els obri) i un mini-programet GUI per executar-los? hi ha alguna cosa ja feta?

Arranc dual amb Windows

Encara no sé si posaré arranc dual als ordinadors (requisit número 11) per permetre utilitzar Windows, també (depenent dels requisits d'espai i tal). Si fos així, caldria posar al servidor un Servidor Samba fent de controlador de domini (mirar artícle a Bulma) per servir l'autentificació d'usuaris i les impresores en xarxa.


HowTo


Programes i jocs a instal·lar

Aquí va una llista de programes i jocs que vull instal·lar (o que estan instal·lats):

Sobre la selecció de programes/jocs
Com es pot comprovar tots (o casi tots) els programes/jocs escollits són de GNome o GTK, això és no especialment per una preferència per aquest escriptori/llibreria si no perquè l'escriptori escollit (XFCE) usa aquesta llibreria, i és la manera d'aprofitar millor els recursos.

Envieu les vostres suggerències a wallas85@yahoo.es

 • Treball d'oficina
  • Abiword: Processador de textos: Instal·lat
  • GNumeric: Full de càlcul: Instal·lat
  • GEdit???: Editor senzill: TODO
 • Internet
  • Firefox: Navegador: Instal·lat
  • aMSN: Missatgeria instantània: Instal·lat
  • gNomeMeeting???: Videoconferències: TODO
  • NVU???: Creació de webs: TODO
  • Skype???: Veu-ip: TODO
 • Gràfics
  • TuxPaint: Dibuix per a infants: TODO
  • Gimp: Editor de bitmaps: TODO
  • Inkscape: Editor de gràfics vectorials: TODO
  • Scribus: Maquetador: TODO
  •  ???: Visualitzador d'imatges: TODO
 • Visualitzadors de documents
  • gPDF: Visualitzador de PDFs: Instal·lat
 • Multimedia
  • MPlayer: Reproductor de video: TODO
  • XMMS: Reproductor de música: TODO
  • Xine???: Reproductor de video: TODO
  • RealPlayer???: Reproductor de video: TODO
  • K3B: Creació/Grabació de CDs (només al servidor, que és qui té grabadora): TODO
 • Jocs
  • SuperNintendo
  • Estrategia
   • Battle of Wesnoth: TODO
   • SimuTrans: TODO
   • Shredder 9 (Joc d'escacs!): TODO
  • Plataforma
   • Amphetamine??: TODO
   • SuperTux: TODO
   • Aquatic Buble??: TODO
  • Trencaclosques
   • Xwelltriss??: TODO
   • MirrorMagic??: TODO
   • Frozen Bubble: TODO
  • Simuladors
   • BilliardGL (tirara???): TODO
  • Taulell
   • Reversi: TODO
   • Go: TODO
  • Cartes
   • Solitari (el de GNome): TODO
   • Carta blanca (el de GNome): TODO
   • ...
  • Educatius
   • Squeak: TODO
   • GCompris: TODO
   • TuxType: Mecanografia per a infants: TODO
 • KTuberling: Editor de potatos: TODO


Altres Links externs

Generals

SystemImager

NIS, OpenLDAP i NFS

Servidor DNS

Proxy-Cache de web

Samba

Herramientas personales
Espacios de nombres
Variantes
Acciones
Navegación
Herramientas